Helgfrukost
En av de bästa sakerna med helg är långa och stressfria frukostar. Här är några av mina frukostfavoriter.
Vaniljscones (10-12)
50 g smör
6 dl mjöl
3,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
1,5 msk vaniljsocker
1,75 dl grädde
1,75 dl mjölk
Värm ugnen till 200 grader. Nyp ihop smör med de torra ingredienserna så att alla klumpar är borta. Tillsätt grädde och mjölk och rör ihop till en deg. Dela degen i 10 till 12 delar och rulla till små bollar. Lägg ut på bakplåtspapper och grädda i 8 till 10 minuter. Servera med cream cheese, marmelad, Nutella eller ditt favoritpålägg.
Hemgjord granola är så enkel att göra. Det är dessutom mycket nyttigare och billigare än den du köper i affären.
Granola
3 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
0,5 dl chiafrön
2 dl krossat bovete
1 dl nötter, t.ex. paranötter, cashew, valnötter eller mandlar
2 tsk kanel
2 tsk honung
2 msk kokosolja
0,5 dl kokosflingor
havssalt
Värm ugnen till 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll ut havregryn, bovete och frön och nötter på plåten. Strö över kanel och honung samt klicka ut kokosolja. Rör runt allting. Tillaga i ugnen i 10 minuter. Tillsätt kokosflingor och havssalt. Rör runt. Sätt in i ugnen i 5 till 10 minuter till. Se till att det inte blir bränt. Svalna och häll upp i en glasburk.
Den godaste rabarbermarmeladen, ett recept av den svenska matikonen Hiram (Märit Huldt).
Rabarbermarmelad
1 kg rabarber
1 kg socker
1 citron
1 bit färsk ingefära
Skär rabarber i 1 cm bitar. Skiva citron tunt. Skala och skiva ingefära. Varva rabarber, citron, ingefära och socker i en gryta. Låt stå i rumstemperatur över natten. Nästa dag låt koka upp. Koka tills rabarbern är mjuk. Det tar ca 45 minuter till en och en halv timme. Gör marmeladprovet. Lägg en tesked marmelad på en tallrik och dra skeden igenom. Om det blir ett spår genom marmeladen och den inte flyter ihop är den klar. Häll över varm marmelad på väl rengjorda burkar.