Trattkantarellsoppa (4p)
3 dl trattkantareller (färska eller blötlagda)
2 msk smör
2 msk mjöl
1 kycklingbuljongtärning
4 dl vatten
1 msk tomatpuré
20 g ädelost
2 dl grädde
1 msk balsamvinäger
salt och peppar
Om man använder färska trattkantareller behöver de stekas på i en stekpanna på låg värme för att få ut vätskan. Lägg trattkantareller, tomatpuré och smör i en kastrull och fräs på någon minut. Pudra över mjöl och rör om. Häll på grädde rör så att mjölet löses upp och lägg i buljongtärning och häll på vatten. Rör om. Låt puttra 10 minuter. Smula i ädelost och tillsätt balsamvinäger och salt och peppar. Är soppan för tjock tillsätt mer vatten. Soppan kan ätas som den är men vill man ha en slät soppa mixa med stavmixer. Servera som en förrätt i kopp eller som huvudrätt i en skål. På högra bilden är den garnerad med lite äppelbitar.