Shishkebab, baba ganoush och flat bread

19.04.2021

Baba ganoush

2 aubergine

1 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

1 chili

färsk mynta

1 tsk spiskummin

1 msk tahini

citronjuice

salt och peppar

Ta bort stjälken på aubergine och skär dem på längden i halvor. Gör små skåror i auberingen så att olivoljan kan rinna ner. Häll på olivolja och salt. Tillaga i ugnen i 175 grader i 30-45 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt. Skala vitlök och lägg i vitlök, chili, aubergine utan skal, tahini, spiskummin och mynta i en mixerskål. Mixa till en slät sås. Salta och peppra och tillsätt citronjuice efter smak.

Shishkebab

500 g köttfärs

2 vitlöksklyftor

0,5 dl kikärtsmjöl

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk oregano

1 tsk spiskummin

1 dl mjölk

salt och peppar

Häll mjölk och kikärtsmjöl i en stor skål. Skala och riv i vitlök. Tillsätt köttfärs och resten av kryddorna. Rör ihop till en smet. Gör kebab grillspett av köttet på grillpinnar. Grilla eller stek i ugnen i 225 grader i 15 minuter.

Flat bread

50 g rumstempererat smör

2 dl kikärtsmjöl

3 dl vetemjöl

2 msk bakpulver

1 tsk salt

2,5 dl yoghurt

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Smula ihop med smöret. Häll i yoghurt och gör en deg. Dela i 8 delar. Använd lite mer mjöl och baka ut platta bröd. Grilla i 2-4 minuter per sida.

Servera kebab i flat bread med baba ganoush och skivad gurka och tomat.