Shishkebab, baba ganoush och flat bread
Baba ganoush
2 aubergine
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 chili
färsk mynta
1 tsk spiskummin
1 msk tahini
citronjuice
salt och peppar
Ta bort stjälken på aubergine och skär dem på längden i halvor. Gör små skåror i auberingen så att olivoljan kan rinna ner. Häll på olivolja och salt. Tillaga i ugnen i 175 grader i 30-45 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt. Skala vitlök och lägg i vitlök, chili, aubergine utan skal, tahini, spiskummin och mynta i en mixerskål. Mixa till en slät sås. Salta och peppra och tillsätt citronjuice efter smak.
Shishkebab
500 g köttfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 dl kikärtsmjöl
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1 dl mjölk
salt och peppar
Häll mjölk och kikärtsmjöl i en stor skål. Skala och riv i vitlök. Tillsätt köttfärs och resten av kryddorna. Rör ihop till en smet. Gör kebab grillspett av köttet på grillpinnar. Grilla eller stek i ugnen i 225 grader i 15 minuter.
Flat bread
50 g rumstempererat smör
2 dl kikärtsmjöl
3 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
1 tsk salt
2,5 dl yoghurt
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Smula ihop med smöret. Häll i yoghurt och gör en deg. Dela i 8 delar. Använd lite mer mjöl och baka ut platta bröd. Grilla i 2-4 minuter per sida.
Servera kebab i flat bread med baba ganoush och skivad gurka och tomat.