Skaldjurs- och fisksoppa

01.04.2021

300 g räkor

300 g lax i 2x2 cm kuber

200 g musslor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl crème fraiche

1 l fiskbuljong

1 g saffran

1 glas vitt vin

2 dl majonäs

citron

Skala räkor. Om du använder räkor med skal, vilket jag rekommenderar, använd skalen till att göra fond. Hacka lök och 1 vitlöksklyfta i mindre bitar. Stek lök, vitlök och räkskal under några minuter. Häll på vin och koka i 5 minuter på låg värme. Häll på fiskbuljong och koka i 10-15 minuter. Sila av fonden. Häll i en kastrull och tillsätt crème fraiche, saffran och lax till soppan. Koka i 5 minuter. Lägg i räkor och musslor så att de blir varma. Aioli: Riv eller pressa vitlök och blanda med majonäs. Tillsätt citronjuice, salt och peppar både i soppan och i aioli. Servera med vitt bröd och ett glas vitt vin.