Laxgryta från Toscana
Lax är kanske inte så typiskt i Toscana men denna gryta har smaker som gör att man drömmer sig bort till de där cypresstäckta kullarna i Toscanan.
4 laxfiléer (4 x 100 g)
2 msk olja
1 msk smör
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 msk vitt vin
100 g körsbärstomater
2 dl grädde
2 dl vatten
2 tsk tomatpasta
salt och peppar
1 dl riven parmesan
100 g färsk spenat
1 tsk majsstärkelse
15 g färsk basilika
Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Stek laxen i 5 minuter på varje sida. Plocka upp laxen och lägg på en tallrik. Skala och hacka vitlök och lök. Stek i samma panna som laxen. Tillsätt vinet. Stek i några minuter och tillsätt sedan grädde, vatten och tomatpasta. Salta och peppra. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt parmesanost och spenat. Blanda ut majsstärkelse i lite vatten och rör ned i grytan. Koka tills det tjocknar. Lägg i laxen och strö över basilika. Låt laxen bli varm och servera med pasta eller ris.