Laxgryta från Toscana

05.05.2021

Lax är kanske inte så typiskt i Toscana men denna gryta har smaker som gör att man drömmer sig bort till de där cypresstäckta kullarna i Toscanan.

4 laxfiléer (4 x 100 g)

2 msk olja

1 msk smör

4 vitlöksklyftor

1 gul lök

4 msk vitt vin

100 g körsbärstomater

2 dl grädde

2 dl vatten

2 tsk tomatpasta

salt och peppar

1 dl riven parmesan

100 g färsk spenat

1 tsk majsstärkelse

15 g färsk basilika

Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Stek laxen i 5 minuter på varje sida. Plocka upp laxen och lägg på en tallrik. Skala och hacka vitlök och lök. Stek i samma panna som laxen. Tillsätt vinet. Stek i några minuter och tillsätt sedan grädde, vatten och tomatpasta. Salta och peppra. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt parmesanost och spenat. Blanda ut majsstärkelse i lite vatten och rör ned i grytan. Koka tills det tjocknar. Lägg i laxen och strö över basilika. Låt laxen bli varm och servera med pasta eller ris.