Lax- och risnudelsallad (4p)

07.05.2021

600 g laxfilé

1 msk furikake (sesamfrön och alger)

0,5 msk havssalt

1 zucchini

2 rödlökar

150 g sugar snaps

200 g risnudlar

70 g färsk spenat

Teriyakisås

0,5 dl japansk soja

0,5 dl sweet chili

3 msk råsocker

0,5 dl risvinäger

1 msk färskriven ingefära

1 msk sesamolja

0,5 msk majsstärkelse

Koriandermajonäs

1 ägg

2 tsk Dijonsenap

1,5 tsk limejuice

2,5 dl neutral olja

50 g färsk koriander

salt och peppar

Koka alla ingredienserna till teriyakisåsen utom majsstärkelse i en kastrull. Koka i 3 minuter. Lös upp majsstärkelsen i lite vatten och häll i såsen. Rör och låt sedan svalna.

Lägg ägg, senap och limejuice i en mixerskål. Tillsätt olja i droppar under kraftig vispning eller använd stavmixer för att göra en majonäs. Tillsätt hackad koriander, salt och peppar. Mixa slät med en stavmixer.

Värm ugnen till 200 grader. Lägg lax i portionsbitar i en ugnsform. Häll över teriyakisås, furikake och havssalt. Skiva zucchini och lök tunt och lägg i formen. Tillaga i 15-20 minuter. Koka nudlarna. När de är klara häll av vattnet och rör ner sugar snaps och spenat. Servera lax med nudlar och koriander majonäs.