Rosmarinkyckling (4p)
Detta inlägg är en annons för Climatehero och innehåller annonslänkar.
1 hel kyckling eller 1 kg kycklingfiléer
1 citron
4 kvistar färsk rosmarin
2 stora potatisar
2 gula lökar
1 hel vitlök
2 msk olivolja
2 dl gröna oliver
1 msk flytande honung
salt och peppar
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen på en ugnsplåt. Dela citronen i två halvor och pressa lite citronsaft över kycklingen. Salta och peppra. Lägg cironhalvorna på plåten med kycklingen. Lägg två rosmarinkvistar på plåten. Hacka de andra två kvistarna och strö över kycklingen. Tillaga i ugnen i 45 minter (om hel kyckling används) eller 20 minuter (om kycklingfiléer används). Dela oskalad potatis i klyftor. Skala och skiva löken. Halvera vitlöken. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och lägg potatis, lök och vitlök på plåten. Använd en sked och ös kycklingen men skyn på plåten. Ta bort citronen. Tillaga i ugnen i ytterligare 30-45 minuter (om hel kyckling) eller 10 minuter (om kycklingfilé) eller tills kycklingen är klar. Rör ihop citronjuice från den varma citronen med honung. Pensla kycklingen med glacen. Strö över oliver och lite extra havssalt.