Ramslökssoppa (4p)

05.04.2021

Jag hade tur att hitta ramslök i skogen. Jag gjorde soppa och kex av denna goda primör.

Soppa

20 g ramslök

olivolja

1 dl grädde

1 dl crème fraiche

2 vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk mjöl

citron

salt

peppar

Hacka ramslöken grovt. Stek i olja i två minuter. Strö över mjöl och rör runt. Häll på grädde, crème fraiche, vatten och buljong och koka i 5 minuter. Krydda med salt, peppar och citronjuice. Mixa allt med en stavmixer. Servera med gott bröd, focaccia i bilden. 

Kex (låg kolhydrathalt)

75 g ramslök

6,5 dl mandelmjöl

0,5 tsk salt

1 ägg

Värm upp ugnen till 180 grader. Lägg ut bakplåtspapper på två plåtar. Häll upp kallt vatten i en skål och lägg i några isbitar. Koka upp vatten i en kastrull. När det kokar stäng av värmen och ta bort kastrullen från plattan. Lägg i ramslöken och låt dra i 10 minuter. Ta upp ramslöken och lägg i isvattnet under några minuter. Mixa ramslöken i en mixer med lite vatten till en puré. Sila puréen. Tillsätt mjöl, salt och ägg och gör en deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en tjocklek på 1 cm. Tryck ut små kex ur degen med ett kakmått och lägg på plåtar. Baka i ugnen i 10-12 minuter.