Ramslökssoppa (4p)


Jag hade tur att hitta ramslök i skogen. Jag gjorde soppa och kex av denna goda primör.
Soppa
20 g ramslök
olivolja
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk mjöl
citron
salt
peppar
Hacka ramslöken grovt. Stek i olja i två minuter. Strö över mjöl och rör runt. Häll på grädde, crème fraiche, vatten och buljong och koka i 5 minuter. Krydda med salt, peppar och citronjuice. Mixa allt med en stavmixer. Servera med gott bröd, focaccia i bilden.
Kex (låg kolhydrathalt)
75 g ramslök
6,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk salt
1 ägg
Värm upp ugnen till 180 grader. Lägg ut bakplåtspapper på två plåtar. Häll upp kallt vatten i en skål och lägg i några isbitar. Koka upp vatten i en kastrull. När det kokar stäng av värmen och ta bort kastrullen från plattan. Lägg i ramslöken och låt dra i 10 minuter. Ta upp ramslöken och lägg i isvattnet under några minuter. Mixa ramslöken i en mixer med lite vatten till en puré. Sila puréen. Tillsätt mjöl, salt och ägg och gör en deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en tjocklek på 1 cm. Tryck ut små kex ur degen med ett kakmått och lägg på plåtar. Baka i ugnen i 10-12 minuter.
