Pizza rustica
Den här pajen är vanlig i Italien runt påsktid.
125 g smör
250 g mjöl
2 äggulor
2 msk kallt vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
50 g skinka
1 msk olivolja
250 g ricotta
50 g parmesan
125 g mozzarella
1 vitlöksklyfta
50 g salami
2 ägg
salt och peppar
olivolja
1 msk mjölk
Kör smör, mjöl, salt och socker i en matberedare. När det blandats tillsätt vatten och äggulor så att en pajdeg bildas. Dela degen i två delar och kavla till två cirklar på bakplåtspapper. Lägg i kylen i 20 minuter. Värm ugnen till 180 grader. Skär skinka i småbitar. Hacka vitlök. Stek skinka och vitlök i olivolja. Blanda riven parmesan, smulad ricotta, smulad mozzarella, skivad salami, ägg och stekt skinka och vitlök i en bunke. Salta och peppra. Ta ut pajdegen och lägg en av cirklarna i en pajform så att en liten bit går över kanten. Lägg fyllningen i pajen och lägg på den andra pajdegscirkeln. Nyp ihop kanten och pressa med en gaffel så att en fint mönster bildas. Pensla med olivolja och mjölk. Grädda i ugnen i 50-60 minuter.