Pizza rustica

23.03.2022

Den här pajen är vanlig i Italien runt påsktid.

125 g smör

250 g mjöl

2 äggulor

2 msk kallt vatten

1 tsk salt

1 tsk socker

50 g skinka

1 msk olivolja

250 g ricotta

50 g parmesan

125 g mozzarella

1 vitlöksklyfta

50 g salami

2 ägg

salt och peppar

olivolja

1 msk mjölk

Kör smör, mjöl, salt och socker i en matberedare. När det blandats tillsätt vatten och äggulor så att en pajdeg bildas. Dela degen i två delar och kavla till två cirklar på bakplåtspapper. Lägg  i kylen i 20 minuter. Värm ugnen till 180 grader. Skär skinka i småbitar. Hacka vitlök. Stek skinka och vitlök i olivolja. Blanda riven parmesan, smulad ricotta, smulad mozzarella, skivad salami, ägg och stekt skinka och vitlök i en bunke. Salta och peppra. Ta ut pajdegen och lägg en av cirklarna i en pajform så att en liten bit går över kanten. Lägg fyllningen i pajen och lägg på den andra pajdegscirkeln. Nyp ihop kanten och pressa med en gaffel så att en fint mönster bildas. Pensla med olivolja och mjölk. Grädda i ugnen i 50-60 minuter.