Pasta con le sarde (sv)

27.05.2021

Denna typiska sicilanska pastarätt har sitt ursprung i tiden då Sicilien regerades av araberna. En god kombination av medelhavssmaker och arabiska influenser.

2 dl vitt vin

1 dl gula russin

0,5 g saffran

3 msk olivolja

0,5 tsk fänkålsfrön

1 dl panko

0,5 färsk fänkål

1 gul lök

10 sardiner

50 g pinjenötter

500 g spagetti

salt och peppar 

Koka upp vinet i en kastrull. Lägg i russinen och saffran. Ta från plattan och ställ åt sidan. Värm upp hälften av olivoljan i en stekpanna och stek fänkålsfröna i ungefär 1 minut, häll i panko och rör tills pankon är gyllenbrun. Ställ åt sidan. Skär fänkålen och löken i strimlor. Värm upp resten av olivoljan i en stekpanna och stek fänkål och lök några minuter. Koka spagettin. Tillsätt vinet och russinen till fänkålsfräset. När vinet nästan helt har absorberats tillsätt sardiner och pinjenötter och stek i 1-2 minuter. Häll av pastan när den är al dente och häll i stekpannan. Rör runt tills såsen täcker pastan. Servera med pankofräset och njut.