Örtsalt
Ett sätt att bevara färska örter som man odlat under sommaren är att göra ett eget örtsalt.
1 dl färska örter t.ex. salvia, lavendel, timjan, rosmarin, basilika och persilja
1 dl havssalt eller himalayasalt
Repa av de örter som har små blad, som lavendel och timjan. Strö ut på en bricka. Finhacka övriga örter, som salvia och persilja. Strö på samma bricka och strö över saltet. Blanda runt. Låt stå några dagar i rumstemperatur. En ljuvlig doft sprider sig. När kryddorna känns torra kan man mortla saltet för ett mer finfördelat salt. Jag körde saltet i en matberedare så att kryddorna blev finfördelade. Häll sedan på ren glasburk och använd i matlagning.
Jag gjorde även ett chilisalt som passar bra till grillat kött.
1 msk chiliflakes eller torkad chili, finhackad (torkad chipotle på bilden)
2 tsk spiskummin
3 msk havssalt eller himalayasalt
1 msk rörsocker
1 tsk rökt paprikapulver
2 kryddmått peppar
Hacka torkad chili. Blanda alla kryddor, salt och socker i en ren glasburk. Skaka om.