Svampsoppa med gorgonzola (4p)
04.05.2021
1 l färsk svamp eller 3 dl torkad (läggs i blöt över natten)
2 msk smör
salt och peppar
400 rotselleri
1 gul lök
5 dl vatten
3 msk grönsaksfond
1 dl vitt vin
1 dl crème fraiche
25 g gorgonzola
Skär svampen i mindre bitar. Stek i smör tills vätskan är borts och svampen är gyllene. Salta och peppra. Ta ur svampen ut pannan. Skala rotselleri och skär i 0,5 cm kuber. Stek 2 minuter i smör i en kastrull. Tillsätt vinet, vatten och fond. Koka i 15 minuter. Tillsätt svamp och crème fraiche. Koka i ytterligare 5 minuter. Mixa en fjärdedel av soppan med en stavmixer. Tillsätt till soppan. Vill du ha en helt slät soppa mixa allt. Smula i osten och rör tills osten smält. Salta och peppra. Servera med lite äppelbitar på toppen.