Svampsoppa med gorgonzola (4p)

04.05.2021

1 l färsk svamp eller 3 dl torkad (läggs i blöt över natten)

2 msk smör

salt och peppar

400 rotselleri

1 gul lök

5 dl vatten

3 msk grönsaksfond

1 dl vitt vin

1 dl crème fraiche

25 g gorgonzola

Skär svampen i mindre bitar. Stek i smör tills vätskan är borts och svampen är gyllene. Salta och peppra. Ta ur svampen ut pannan. Skala rotselleri och skär i 0,5 cm kuber. Stek 2 minuter i smör i en kastrull. Tillsätt vinet, vatten och fond. Koka i 15 minuter. Tillsätt svamp och crème fraiche. Koka i ytterligare 5 minuter. Mixa en fjärdedel av soppan med en stavmixer. Tillsätt till soppan. Vill du ha en helt slät soppa mixa allt. Smula i osten och rör tills osten smält. Salta och peppra. Servera med lite äppelbitar på toppen.