Misosoppa
Den här goda misosoppan är bra tillsammans med sushi eller bara som den är för sig själv.
250 risnudlar
naturell olja
75 g svamp
150 g tofu
salt
chiliflakes
1 msk färsk riven ingefära
2 msk japansk soya
75 g broccoli
75 g misopasta
1 msk limejuice
1 tsk sesamolja
0,5 gurka i kuber
2 salladslökar, skivad
2 msk svarta och vita sesamfrön
0,5 dl hackade gröna örter, koriander och persilja t.ex.
Koka nudlarna och skölj med kallt vatten. Lägg undan. Stek svampen i olja. Lägg undan och stek tofun i kuber. Strö över salt och chili. Stäng av värmen. Koka upp en liter vatten och tillsätt ingefära, soya, broccoli i små bitar och svamp. Koka i 10 minuter. Ta ur ett par deciliter soppa och lös upp misopastan i den. Häll tillbaka i soppan och tillsätt limejuice och sesamolja. Häll soppan i skålar och tillsätt gurka, nudlar, salladslök, tofu, sesamfrön och örter.