Köttbullar, ragu och mos
150 g bacon eller rökt fläsk
1 äpple
1 gul lök
150 g morot
1 msk torkad timjan
2 dl grädde
1 dl vatten
buljong
500 g köttfärs
2 msk ströbröd
0,5 dl grädde
500 g potatis
500 g jordärtsskockor
25 g smör
2 dl mjölk
salt
peppar
300 g lingon, färska eller frysta
1 dl socker
Skala potatis och jordärtsskockorna och koka i saltat vatten i ca 20 minuter. Blanda ströbröd och 0,5 dl grädde. Tillsätt köttfärs, salt och peppar och forma köttbullar. Stek köttbullarna. Skala och hacka lök och morötter i små bitar. Skär bacon eller fläsk i trärningar. Stek lök, morot och bacon eller fläsk i 10 minuter. Tillsätt äpple skuret i bitar, grädde, timjan, vatten och buljong. Låt puttra i 10 minuter. Rör lingon och socker tills sockret löst sig. När potatis och skockor är mjuka tillsätt mjölk och smör och gör ett mos. Salta och peppra. Servera mos och köttbullar med ragu och lingon.