Köttbullar, ragu och mos

05.04.2021

150 g bacon eller rökt fläsk

1 äpple

1 gul lök

150 g morot

1 msk torkad timjan

2 dl grädde

1 dl vatten

buljong

500 g köttfärs

2 msk ströbröd

0,5 dl grädde

500 g potatis

500 g jordärtsskockor

25 g smör

2 dl mjölk

salt

peppar

300 g lingon, färska eller frysta

1 dl socker

Skala potatis och jordärtsskockorna och koka i saltat vatten i ca 20 minuter. Blanda ströbröd och 0,5 dl grädde. Tillsätt köttfärs, salt och peppar och forma köttbullar. Stek köttbullarna. Skala och hacka lök och morötter i små bitar. Skär bacon eller fläsk i trärningar. Stek lök, morot och bacon eller fläsk i 10 minuter. Tillsätt äpple skuret i bitar, grädde, timjan, vatten och buljong. Låt puttra i 10 minuter. Rör lingon och socker tills sockret löst sig. När potatis och skockor är mjuka tillsätt mjölk och smör och gör ett mos. Salta och peppra. Servera mos och köttbullar med ragu och lingon.