Lavendelpudding
Jag har torkat lavendel från i somras. Det känns lyxigt att ta fram och använda under vintern. Lavendel i kombination med choklad är ljuvligt.
1,5 dl grädde
3 kvistar lavendelblommor, dra av blommorna och mortla lite
150 g mörk choklad
50 g smör
6 msk socker
3 ägg
Koka upp grädde och lavendelblommor i en kastrull. När det precis kokar ta bort från värmen och låt stå i 40 minuter. Smält chokladen i bitar över vattenbad. När den smält stäng av värmen och rör i smör i kuber. Rör om och blanda även i en msk socker. När chokladen svalnat vispa i äggulor, en i taget. Spara äggvitan. Sila av grädden, för att få bort lavendelblommorna. Vispa ner grädden i chokladsmeten. Det kommer ta ett tag innan de blandas. Vispa äggvitorna fluffiga. Vispa i resten av sockret. Ta en tredjedel av äggvitan och blanda ner i chokladsmeten med en slickepot. När det blandats väl vänd ner resten av äggvitan tills det är väl blandat. Häll upp puddingen i serveringsskålar och låt stå i kylskåp minst två timmar.