Lavendelpudding

15.12.2021

Jag har torkat lavendel från i somras. Det känns lyxigt att ta fram och använda under vintern. Lavendel i kombination med choklad är ljuvligt.

1,5 dl grädde

3 kvistar lavendelblommor, dra av blommorna och mortla lite

150 g mörk choklad

50 g smör

6 msk socker

3 ägg

Koka upp grädde och lavendelblommor i en kastrull. När det precis kokar ta bort från värmen och låt stå i 40 minuter. Smält chokladen i bitar över vattenbad. När den smält stäng av värmen och rör i smör i kuber. Rör om och blanda även i en msk socker. När chokladen svalnat vispa i äggulor, en i taget. Spara äggvitan. Sila av grädden, för att få bort lavendelblommorna. Vispa ner grädden i chokladsmeten. Det kommer ta ett tag innan de blandas. Vispa äggvitorna fluffiga. Vispa i resten av sockret. Ta en tredjedel av äggvitan och blanda ner i chokladsmeten med en slickepot. När det blandats väl vänd ner resten av äggvitan tills det är väl blandat. Häll upp puddingen i serveringsskålar och låt stå i kylskåp minst två timmar.