Kolapaj med lingon
Pajskal
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl mjöl
1 tsk kanel
Fyllning
3 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl muscovadosocker
1,5 tsk vaniljsocker
75 g smör
0,5 tsk flingsalt
2 dl lingon
Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret till pajskalet och blanda i socker och havregryn. Blanda i mjöl och kanel till en smidig deg. Tryck ut i en smord form med löstagbar kant. Se till att skalet går några centimeter upp på kanten. Ställ i kylen i 30 minuter. Grädda skalet i 10 minuter och låt svalna. Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en kastrull. Koka i 20 minuter. Rör om då och då. Gör kulprov i kallt vatten. Om kolan är fast är den klar. Rör i vaniljsocker och smör. När kolan är kall häll i pajskalet och ställ i kylen 1 timme. Dekorera pajen med lingon och flingsalt.