Kolapaj med lingon

21.09.2021

Pajskal

125 g smör

1 dl socker

1 dl havregryn

2 dl mjöl

1 tsk kanel

Fyllning

3 dl grädde

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl muscovadosocker

1,5 tsk vaniljsocker

75 g smör

0,5 tsk flingsalt

2 dl lingon

Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret till pajskalet och blanda i socker och havregryn. Blanda i mjöl och kanel till en smidig deg. Tryck ut i en smord form med löstagbar kant. Se till att skalet går några centimeter upp på kanten. Ställ i kylen i 30 minuter. Grädda skalet i 10 minuter och låt svalna. Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en kastrull. Koka i 20 minuter. Rör om då och då. Gör kulprov i kallt vatten. Om kolan är fast är den klar. Rör i vaniljsocker och smör. När kolan är kall häll i pajskalet och ställ i kylen 1 timme. Dekorera pajen med lingon och flingsalt.