Hasselbackspumpa med kyckling och örtaioli
1 butternut pumpa
2 vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
3 msk olivolja
salt och peppar
50 g pinjenötter, valnötter eller pekannötter
2 msk riven parmesan
0,5 chili
1 kg kycklingben
1 msk chilisalt
2 dl crème fraiche
3 msk majonäs
färska örter, t.ex. salvia, rosmarin och timjan
Värm ugnen till 200 grader. Skala pumpan. Dela den på mitten på längden och kärna ur. Lägg pumpahalvorna på en skärbräda och skär skåror på samma sätt som med hasselbackspotatis. Lägg pumpan i en ugnsform. Blanda sesamolja, olivolja och riven vitlök i en skål. Ringla över vitlöksolja över pumpan. Skär chili i tunna skivor och lägg över pumpan. Salta och peppra. Ställ in pumpan i ugnen. Krydda kyckling med chilisalt. Lägg i en ugnsform och ställ in i ugnen. Tillaga pumpa och kyckling i 30-35 minuter tills båda är klara. Blanda creme fraiche i samma skål som vitlöksoljan var i. Hacka örter och lägg i aiolin. Salta och peppra. Rosta nötter i en torr panna. När pumpan är klar strö över nötter och riven parmesan.