Surdegsfocaccia

29.03.2021

I helgen provade jag att göra surdegsfocaccia. Surdeg är jättebra om man vill ha mycket smak på ett bröd. Men det kräver lite planering eftersom surdegen tar några dagar att göra. Jag tycker dock att det är värt tiden.

Surdeg

2 dl ekologiskt vetemjöl gånger 2

2 dl varmt vatten, max 37 grader, gånger 2

1 ekologiskt äpple

Riv äpplet med skalet kvar. Lägg äppleriv, 2 dl mjöl och 2 dl vatten i bunke. Rör tills allt är blandat. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 24 -48 timmar. Häll i 2 dl mjöl och 2 dl vatten. Rör. Vänta i 48 timmar. När degen har börjat bubbla kan den användas. Det som inte används kan man spara i kylen. Ta ut i rumstemperatur två dagar innan användning och tillsätt mjöl och vatten enligt ovan beskrivning.

Focaccia

1 kg vetemjöl

6,5 dl vatten, rumstemperatur

30 g havssalt

10 g jäst

250 g surdeg

1 dl olivolja

rosmarin

Blanda jäst och lite vatten. Blanda i mjöl, hälften av olivoljan, resten av vattnet och surdegen så att det blir en kladdig deg. Ta inte allt mjöl från början. Knåda för hand eller i maskin. När degen är elastisk lägg i bunke och jäs i kylen i 12 timmar eller 3 timmar i rumstemperatur.

Värm ugnen till 250 grader. Smörj in en plåt med kanter med olivolja. Lägg upp degen på plåten. Tryck med fingrarna så att degen blir jämn. Gör små hål i degen med fingrarna. Droppa olja över och strö över rosmarin. Tillaga i ugnen i 25-30 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader efter 10 minuter.