Fläskfilé med marsala (4p)
Marsala är ett sött starkvin från Marsala på Sicilien. Jag upptäckte detta vin på en segelresa runt Siciliens sydkust för några år sedan. Vinet är gott att dricka till ost eller dessert eller att ha i matlagning, som i den här grytan.
600 g fläskfilé
1 lök
1 paket bacon
2 äpplen
smör
salt och peppar
3 dl grädde
3/4 dl marsalavin
1 dl russin
50 g flagad mandel
Skiva köttet. Hacka lök och skär bacon i bitar, Kärna ur och skiva äpplen. Stek löken i smör så den mjuknar i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Stek kött, bacon och äpple i omgångar och lägg över i grytan. Salta och peppra allt. Häll lite av grädden i stekpanna och vispa ur. Häll över i grytan. Tillsätt resten av grädden och marsalavin. Låt koka i ca 10 minuter. Rosta mandel i en torr stekpanna. Strö över mandel och russin över grytan. Servera med ris eller potatis.