Flan- och chokladkaka
Flan, den spanska nationaldesserten, är en av mina favoriter. Denna kaka som är hälften flan och hälften chokladkaka är snäppet bättre. Kakan är dessutom lite magisk eftersom flan och choklad byter plats i ugnen.
150 g smör
200 g farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
200 g mjöl
30 g kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 tsk starkt kaffe
2,5 dl mjölk
1 burk osötad kondeserad mjölk
2 dl grädde
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
en nypa havssalt
1,5 dl socker
0,5 dl vatten
Värm ugnen till 180 grader. Smörj en sockerkaksform och pudra över lite vetemjöl. Ställ sockerkaksformen i en större ugnsform så att sockerkakan kan täckas 2/3 i ett vattenbad i den större formen. Smält 1,5 dl socker och 0,5 dl vatten i kastrull. Låt koka i 5 minuter. När karamell bildats häll karamellen i sockerkaksformen. Vispa smör och farinsocker fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa jämnt. I en annan bunke blanda mjöl, kakao, bikarbonat och bakpulver jämnt. I omgångar blanda i torra ingredienser och kaffe och mjölk i smörsmeten till en jämn smet. Lägg med en sked över kaksmeten i sockerkaksformen. Vispa ihop kondenserad mjölk, grädde, ägg, vaniljsocker och havssalt. Häll försiktigt över baksidan på en sked ner smeten i sockerkaksformen. Detta för att lagren inte ska blandas. Koka upp en stor kastrull vatten. Ställ in formen med sockerkaksformen i i ugnen och häll försiktigt det kokta vattnet så att 2/3 av sockerkaksformen täcks. Baka i 1 timme. Låt svalna i 1 timme. Tippa över kakan på ett fat och servera.