Fläderchampagne (2,5 l)
09.06.2021
15 nyplockade blomsterklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 l vatten
0,5 citron
Rensa blommorna från skräp men skölj inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en bunke. Skölj citronen noga och skala av det gula av skalet. Lägg blommor, citronskal och citronjuice i bunken. Låt stå övertäckt i sval rumstemperatur i ett dygn. Sila av och häll på rengjorda glas eller plastflaskor med skruvkork. Lämna lite luft längst upp i flaskan. Låt stå i sval rumstemperatur i 3-4 dygn. Prova att skruva lite på en kork och se om det pyser. Det går också att prova att hälla upp lite och se om det är kolsyra i drycken. I så fall är den klar. Om inte vänta någon dag till. När kolsyra bildats förvara i kylen. Drycken håller sig någon vecka.