Finska julstjärnor
De här finska julkakorna bakade alltid min farmor till jul. De passar också bra att baka den här veckan när det är Finlands självständighetsdag 6 december.
Färdiga plattor eller rulle smördeg
Katrinplommonsylt
1 ägg
Ta fram smördegen i rumstemperatur ca 20 minuter innan bakning. Om du inte hittar färdig katrinplommonsylt går den lätt att göra själv. Koka upp ca 12 katrinplommon i 0,5 dl vatten. Mixa med stavmixer till en sylt. Värm ugnen till 200 grader. Lägg ut smördegen på ett bakbord eller bänk. De lite tjockare plattorna kavlas ut så att tre kvadrater kan skäras ut. Använd en kniv eller kaksporre för finare kanter. Om man använder smördeg på rulle räcker det att skära ut kvadrater ca 8x8 cm. Skär från varje hörn ca 2 cm in så att det bildas som ett kryss genom rutan men mitten är hel. Lägg en klick med katrinplommonsylt i mitten på varje kaka. Vik in vartannat hörn så att en stjärna bildas. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 8-10 minuter.