Falafel i pitabröd
Pitabröd är väldigt lätt att göra själv
25 g jäst
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Värm upp vattnet till 37 grader. Smula jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Knåda degen för hand eller i maskin tills den är elastisk. Jäs i en timme. Värm upp ugnen till 250 grader. Dela degen i åtta delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till platta bröd som är ungefär 10 cm i diameter. Lägg bröden på en plåt och baka i ugnen till de pyser upp i ungefär 8 minuter.
400 g kikärtor på burk
200 g gröna ärtor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk salt
2 msk spiskummin
1 msk bakpulver
1 tsk bikarbonat
svartpeppar
vatten
panko
3 dl olja
Mixa ihop allt utom vatten. Tillsätt vatten så att smeten blir lös men inte för lös. Rulla äggformade bollar och rulla i panko. Hetta upp olja i en stekpanna och stek falafel tills de är krispiga. Servera falafel i pitabröd med sallad, gurka, tomat och lök samt kebabsås.