Falafel i pitabröd

01.04.2021

Pitabröd är väldigt lätt att göra själv

25 g jäst

5 dl vatten

1,5 tsk salt

1 msk honung

2 msk olivolja

13 dl vetemjöl

Värm upp vattnet till 37 grader. Smula jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Knåda degen för hand eller i maskin tills den är elastisk. Jäs i en timme. Värm upp ugnen till 250 grader. Dela degen i åtta delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till platta bröd som är ungefär 10 cm i diameter. Lägg bröden på en plåt och baka i ugnen till de pyser upp i ungefär 8 minuter.   

400 g kikärtor på burk

200 g gröna ärtor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk salt

2 msk spiskummin

1 msk bakpulver

1 tsk bikarbonat

svartpeppar

vatten

panko

3 dl olja

Mixa ihop allt utom vatten. Tillsätt vatten så att smeten blir lös men inte för lös. Rulla äggformade bollar och rulla i panko. Hetta upp olja i en stekpanna och stek falafel tills de är krispiga. Servera falafel i pitabröd med sallad, gurka, tomat och lök samt kebabsås.