Crepes och födelsedagstårta

02.04.2021

Det var min sons födelsedag idag och han önskade sig crepes. Så vi stödde det lokala creperiet. Detta recept på födelsedagstårta härstammar från min mans farmor.

Födelsedagstårta

3 ägg

3 dl socker

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

Värm ugnen till 175-200 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl med bakpulver och vänd ner i äggmixen. Häll till slut i det kokande vattnet och rör till en jämn smet. Baka i en smord kakform i 40 minuter.

Smörkräm

65 g florsocker

1 äggvita

100 - 125 g smör

1 tsk vaniljsocker

Vispa kraftigt florsocker, vaniljsocker och äggvita i en skål över ett vattenbad. Tillsätt små klickar med smör och fortsätt vispa tills det är en jämn smörkräm.

Glasyr

1 dl socker

1 msk kakao

1,5 tsk mjöl

1 dl mjölk

2 msk smör

Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka i 5 minuter. Låt svallna helt.

Skär tårtbotten i två lager. Lägg smörkräm mellan, Bred glasyren över tårtan och dekorera med non stop.