Aubergineröra
God röra att ha som sås till kött, som en förrätt eller bara doppa bröd i och njuta.
2 auberginer
0,5 dl + 4 msk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
2 msk tomatpuré
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk rökt paprikapulver
1,5 dl jordnötssmör
1 tärning grönsaksbuljong
1 skvätt vatten
salt och peppar
Skiva aubergine och strö salt över. Låt ligga i 30 minuter. Torka skivorna med hushållspapper och stek i 0,5 dl olivolja tills de är mjuka. Lägg på en tallrik med hushållspapper. Finhacka lök, vitlök och tomat. Fräs lök och vitlök i 4 msk olivolja en stund. Tillsätt tomatpuré och kryddorna. Fräs en stund och tillsätt hackade tomater. Tillsätt jordnötssmör, lite vatten och smulad buljongtärning. Lätt puttra i 20 minuter. Skär aubergine i bitar och blanda i och låt puttra i ytterligare 10 minuter. Salta och peppra.