Äppelpaj med pekannötter

07.10.2021

3 dl mjöl

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

150 g + 60 g smör

2 msk vatten

1 dl vispgrädde

4 äpplen

2 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

60 g pekannötter

Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, 1 dl socker, vaniljsocker och salt i en skål. Blanda i 150 g smör till en smuldeg. Koka resten av sockret och vatten till en karamell i en stekpanna. Rör i resten av smöret tills det smälter. Tillsätt grädde och koka upp. Skala och kärna ur äpplen och skär i skivor. Blanda äppelskivor med kanel, kardemumma och hälften av karamellsåsen. Smörj en pajform och lägg i äpplen och täck med smulpaj. Strö över pekannötter. Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Ringla över resten av karamellsåsen.