Äppelpaj med pekannötter
07.10.2021
3 dl mjöl
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g + 60 g smör
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
4 äpplen
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
60 g pekannötter
Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, 1 dl socker, vaniljsocker och salt i en skål. Blanda i 150 g smör till en smuldeg. Koka resten av sockret och vatten till en karamell i en stekpanna. Rör i resten av smöret tills det smälter. Tillsätt grädde och koka upp. Skala och kärna ur äpplen och skär i skivor. Blanda äppelskivor med kanel, kardemumma och hälften av karamellsåsen. Smörj en pajform och lägg i äpplen och täck med smulpaj. Strö över pekannötter. Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Ringla över resten av karamellsåsen.