Ajoblanco med plommon

18.08.2021

Just nu mognar plommon. Om man som jag har en stor mängd plommon så blir det svårt att komma på vad man ska göra med alla dessa plommon. Denna spanska vitlökssoppa kan man servera med plommon istället för vindruvor, som är det vanliga i Spanien.

3 skivor vitt bröd

5 dl vatten

1 vitlöksklyfta

100 g mandelspån

0,5 dl olivolja

2 msk vit vinäger, t.ex. vit balsamico

salt och peppar

8 plommon

100 g rostade mandelspån

Lägg bröd, vitlök, vatten och 100 g mandelspån i en mixer. Mixa en stund. Tillsätt olivolja och mixa helt slätt. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Kyl soppan i kylskåp. Rosta mandelspån. Dela och kärna ur plommon och skär i mindre bitar. Servera soppan toppad med plommon och mandelspån. Droppa lite olivolja över.