sv

Mallorca

14.04.2022

Efter nästan tre års pandemi och hinder för att resa blev äntligen den här påskresan av. Resmålet blev ett kärt återbesök till Port D'Alcudia på Mallorca. Både resandet i sig, resmålet och min egen inställning har förändrats under den här åren. Men ändå var det väldigt härligt och gott. Bilden ovan är den lokal specialitén, Pa Amb Oli, en...

Resor

24.03.2022

Veckan som kommer är det våffeldagen. Gör en variant av matiga våfflor med smak av taco. Jag börjar nu drömma om resor. I påsk kommer en resa utomlands äntligen bli av om allt går som det ska. Ser verkligen fram emot värme, sol, god mat och mycket mer. Se mina tidigare inlägg om resor. Som pricken på i:et gör jag denna goda ...

Blomkålscurry

21.03.2022

Ett väldigt snabbt och enkelt recept. Servera med ris och naanbröd.

Ljuset

16.03.2022

Det börjar bli vår och ljuset kommer tillbaka. Man borde bli piggare men även fast det är ljust på morgonen och senare på kvällen kan man vara trött så här års. Man behöver få in lite energi och den bästa energin kommer från maten. Ät värmande, energirik mat som ändå inte tynger ner. Avsluta någon av middagarna med en efterätt med kaffe...

Medelhavsmeny

08.03.2022

Nu börjar man se slutet på ett par års pandemi som gjort resor svåra. Kanske har du precis som jag längtat efter att kunna resa igen. Den här veckan drömmer jag om medelhavsmat från Spanien, Italien och Frankrike. Den spanska nationalefterrätten flan ingår i denna goda kaka.

En helt vegetarisk meny denna vecka. Nyttigt för kroppen och för klimatet. Passa även på att göra en utflykt nu när våren börjar komma. De här matiga muffinsen passar bra till en picknick ute.

Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Finstrimla soltorkad tomat. Riv parmesan. Blanda i tomat, ost och rosmarin i bunken. Blanda i ägg, mjölk och smält smör. Lägg i muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna till 2/3. Grädda i ugnen i 20 minuter.

Vill du ha veckobrevet? Få de senaste recepten, inspiration och veckomenyer.

10 användbara tips för matlagning i vardagen fast på ett avslappnat sätt

1. Gör en matplanering på helgen för kommande vecka. Jag har en liten whiteboard i köket där jag skriver ner veckans matplaner. För dagar då det är ont om tid, barnen har aktiviteter eller ett sent jobbmöte hindrar större utsvävningar i köket så planerar jag något snabbt - pasta, skinka och lite grönsaker till exempel.

2. Försök att göra minst en rätt i veckan av det som finns hemma. Spara på dina pengar och på miljön, minska matsvinnet.

3. Försök att endast handla mat en gång i veckan för att spara tid och pengar. Gör en matlista på vad som ska handlas när du planerar veckans måltider. Dubbelkolla att du inte har ingredienserna hemma redan. Ofta köper man sådant man redan har. Glöm inte frukost och mellanmål till barnen, toapapper osv.

4. Efter middagen varje kväll kolla i kylen för att avgöra om du behöver laga mat nästa dag. Kan resterna användas på något annat sätt med lite extra grönsaker eller pasta?

5. Efter middagen varje kväll, om du inte klarar dig på rester nästa dag, kolla upp vad som står på menyn. Finns allting hemma eller måste något upphandlas på väg hem från jobbet? Det är väldigt irriterande och kan skapa stress om någon viktig ingrediens saknas när man väl står där och lagar maten.

6. På kvällen innan du går och lägger dig fundera på om något ska tas fram från frysen till matlagning dagen efter. Tina det i kylskåpet över natten. Ett miljövänligare sätt att tina än att använda mikron. Det sparar även el för att kylen inte behöver kylas ner lika mycket.

7. Se till att alla i familjen vet om matplaneringen. Kan någon av barnen börja förbereda något inför middagen när skoldagen är över?

8. Jag använder ugnen så ofta jag kan när jag lagar mat. Maten tillagar sig själv och det blir tid över till att göra sallad eller duka.

9. Mina barn är inte så förtjusta i tillagade grönsaker. Jag brukar lägga undan en del av grönsakerna till matlagningen i små skålar, råa. Då kan de äta dessa som en liten salladsbuffé och det blir mindre diskussioner vid matbordet.

10. Gör lunchlåda av det som blir över från middagen. Det är nyttigare för dig och din plånbok än att köpa lunch på något snabbmatställe eller lunchrestaurang. En hemlagad måltid kostar ca en tiondel jämfört med en dagens på restaurang.